Projekti Let’s Talk Young! meediatalgud langesid märgilisele nädalavahetusele – 08.–10. maile, kuhu jäi nii Euroopa päev 9. mail kui ka emadepäev 10. mail. Vaatamata sellele olid paljud noored valmis selleks nädalavahetuseks loobuma muudest tegevustest ning lööma kaasa projekti tegevustes. Meediatalgutel said noored piiluda meediatöö telgitagustesse, toimus mitu põnevat ekskursiooni ja kohtumist ekspertidega ning noored said hulgaliselt näpunäiteid, kuidas kaamera ees esineda, arvamuslugusid kirjutada ja sotsiaalmeedias turvaliselt tegutseda. Meediatalgute teisel ja kolmandal päeval koguneti Kopli Madise tallu, kus üheskoos jäädvustati noorte mõtted vägivalla teemadel nii paberile kui filmilindile.

Esimene päev: kohtumised meediategijatega

Meediatalgute esimene päev oli pühendatud kohtumistele erinevate meediaekspertidega. Päev algas Balti Meedia- ja Filmikoolis, kus noored said tuttavaks oma meediajuhendajatega ning said kuulda, mis see meedia üldse on ja kuidas meedias oma häält kuuldavamaks muuta. Seejärel mindi külla Eesti Televisioonile, kus noortele tutvustati televisiooni saadete tegemist ning Urmas Vaino rääkis, kuidas valmivad argipäeva varahommikused Terevisiooni saated. Veel käidi vaatamas ajakirjanike tööd Eesti Päevalehes, kus noortega kohtusid ajakirjanikud Hans Lõugas ja Teele Tammeorg. Tegusa ekskursioonipäeva lõpetas kohtumine Mikk Granströmiga Pimedate Ööde Filmifestivali korraldustoimkonnast.

Õhtuks jõudis rõõmus meediatalgute seltskond Kopli Madise tallu, et hakata päeva jooksul kogutud teadmisi projekti tarvis ellu viima. Arutelud aitas sisse juhatada Kristiina Treial Tallinna Ülikoolist, kes rääkis noortele, mis on kiusamine ja mida näitavad kiusamise kohta erinevad uuringud. Pika ja töise päeva lõpetas mõtiskelu selle üle, mis päeva jooksul kogetud ja mis kõik veel ees ootamas.

 

IMG_4433 IMG_4436 IMG_4448 IMG_4488 IMG_4498 IMG_4507 IMG_4532 IMG_4530 IMG_4537 IMG_4549 IMG_4573 IMG_4581 IMG_4595 IMG_4600 IMG_4609 IMG_4618 IMG_4627 IMG_4633IMG_4632

Teine päev: kohtumine psühholoogiga ja meediatöö

Teine meediatalgute päev algas virgutava võimlemise ja kosutava hommikusöögiga. Seejärel kogus noored kokku psühholoog Ly Kasvandik, et juhatada sisse noorte teine meediatööpäev. Teisel päeval keskenduti üldisematele aruteludele ja filmiklippide ülesvõtmisele.

 

IMG_4642 IMG_4651 IMG_4656IMG_4677 IMG_4705 IMG_4707

Kolmas päev: veebikonstaabel ja veel meediatööd

Noorte vahvat entusiasmi jätkus veel kolmandassegi päeva. Veebikonstaabel Maarja Punak rääkis päeva algatuseks noortele, kuidas internetis turvaliselt tegutseda ning meediatöö võiski alata. Kolmanda meediatalgute päeva eesmärk oli filmida üles animatsiooniklipp ning valida ühiselt üks noor, kes sõidab juuni lõpus projekti “Let’s talk young!” noorte kohtumisele Ateenasse. Noored otsustasid Ateenasse saata Carelin Tuule. Ühest toredast inspiratsioonihoost valmis Juri sulest ka lühijutt “Arno lugu”:

Arno jõudis koolimajja. Teda oodati seal. Ta teadis seda, aga ei pannud tähele, sest mõtles, et ta elab selle päeva üle. Teda kiusati. Raskelt kiusati. Kiusati selle pärast, et talle meeldis lugeda raamatuid. Ühel päeval võtsid kaaslased ära kõik tema raamatud ja viskasid prügikasti. Arno ei ütelnud midagi, kuna teadis, et kui midagi ütleb – saab peksa. Lõpuks rääkis ta kõigest oma klassijuhatale. Aga ta ei uskunud Arnot. Sellest said teada tema kaaslased ja teda hakati kiusama veel raskemalt. Arno rohkem ei tulnud kooli, kuna kartis ühiskonda. Kui ta sai täiskasvanuks, sai temast tuntud kirjanik, kes ei leidnudki inimestega kontakti.

Ja oligi aeg asjad pakkida, et võtta ette kodutee ja kohtuda taas juunikuus Balti Filmi- ja Meediakoolis filmiklippide montaažis.

IMG_4722 IMG_4729 IMG_4725

Loe lisaks Carelin Tuule postitust Kodutütarde blogis: https://kttallinn.wordpress.com/2015/06/08/lets-talk-young-raagime-vagivallast/.